540-VN-ricefilld-BW

En utmärk blandning av upplevelser

Senaste decenniet har det blivit avsevärt lättare att turista i regionen. Årligen öppnas nya gränsövergångar länderna emellan och byråkratin har minskat efter flera decennier av fred, tack och lov! I storstäderna går förändringen fort, men på landsbygden har inte mycket hänt de senaste hundra åren – på risfälten kör risbönderna med vattenbufflar istället för traktor som de har gjort sedan forntiden. Infrastrukturen har visserligen långt kvar till svenskfavoriten Thailands nivå, men numera leder ett väl upptrampat turistspår genom länderna – med en bra blandning av städer, historia, krigsminnen, kultur, och badorter. En resa genom Indokina måste planeras väl med passande resrutt rent geografiskt och balans i upplevelsens komponenter.

540-PNH-killingfield

Siem Reap och Phonm Pehn

I Siem Reap är höjdpunkten utan tvekan Angkor Wat, en av de viktigaste arkeologiska platserna i sydöstra Asien. Tempelkomplexet som är lika stort som Storstockholm byggdes av det mäktiga Khmerrikets härskare på 1100-talet, övergavs och låg bortglömt i 400 år. De väldiga templen i sandsten klarade sig och har vävts samman med djungelns växtlighet till ett förbluffande spektakel som har varit inspirationskälla till  filmer som ”Indiana Jones” och ”Lara Croft Tomb Raider”. I Phnom Penh lyfter kombodianerna gärna fram nationalmuseet, kungliga palatset och Silverpagodan men de hamnar i skuggan av de ångestfyllda fängelset Tuol Sleng och den makabra minnesplatsen Choenung Ek från 70-talets Killing Fields

540-VN-Can-tho

Den autentiska floating market

Mekongfloden passerar Kambodja och möjligör för invånare att ta vattenvägen från Phnom Penh till Vietnam via Chau Doc, Can Tho och färgsprakande Cai Rang – en autentisk floating market liknande de mer berömda marknaderna som en gång fanns i Thailand. Den mäktiga floden kantas av risodlingar, tempel, lantligt folkliv packat med kulturella inslag. I lugn och maklig takt går färden bland lokalbor som säljer, frukt, grönsaker, vardagens nödvändigheter och även nudelsoppa i full kommers från hundratals båtar. Så småningom passerar du Mekongdeltat och Ho Chi Minh City uppenbarar sig. En förtrollande resa!

540-VN-sgn 540-VN-Halongbay

Saigon lämnar ingen oberörd

Vietnamkriget mellan 1955 och 1975 är en av de mest gripande historiska händelserna genom tiderna. Jame Fenton, känd amerikansk reporter, lämnade Vietnam när Saigon föll 1975 och skrev boken ”All the wrong places”. De platserna lämnar garanterat ingen oberörd! Efter besök i Cu Chi-tunnlarna, War Museum, Presidentalatset så är vila att rekommendera. Vietnam har fler attraktiva beachdestinationer som tex Hoi An, Nha Trang och Phan Thiet. Ta gärna ett par dagar under Indokinas sol vid Sydkinesiska havets kust för att mentalt gå igenom den makalösa resan som du har varit med om.

Kontakta oss eller skicka en bokningsförfrågan